4. Kommunikáció


A helyes kommunikáció a stresszel való
megküzdés hatékony eszköze

Sajnos a mai rohanó, teljesítmény orientált világunkban, amikor minden perc számít, többnyire az emberi kapcsolatokra sincs idő. Nincs időnk beszélgetni, hallgatni, meghallgatni egymást, odafigyelni a másik személy mondandójára, a kommunikációnk gyakran válik személytelenné és felületessé.

Elbeszélünk egymás mellett, nem akarjuk meghallani a valós üzeneteket, nem figyelünk oda a metakommunikációs jelzésekre. Nincs rá időnk, türelmünk. Nem tudjuk kifejezni vágyainkat, nyugodtan és higgadtan beszélni a minket ért sérelmekről, kiállni jogos érdekeink mellett úgy, hogy ezzel nem bántsunk meg senkit és ne alakuljon ki ebből konfliktus.

Nem mindig sikerül megkülönböztetni a konstruktív (építő) és a destruktív (romboló) kritikákat egymástól, ezért néha akaratunkon kívül is megbántunk másokat, és fordítva, a nekünk szánt kritikát nem minden esetben tudjuk úgy fogadni, hogy az önbizalmunkon ne esne csorba.

A sikeres emberek egyik fő ismertetője, hogy minden emberrel jól ki tudnak jönni, mivel rendelkeznek a megfelelő kommunikációs eszközökkel. Ez jellemző a boldog párkapcsolatban élőkre is, akik mindent meg tudnak beszélni egymással. A kommunikáció hiánya vagy a nem megfelelő módja az emberi kapcsolatok romlásához és konfliktusok kialakulásához vezethetnek.

A tréningen megtanuljuk a helyes kommunikáció alapjait, és az egyszerűbb megértés érdekében számtalan példával támasztva alá. Szituációs játékokkal szembesülünk különböző kommunikációs formák előnyeivel és hátrányaival.