Párkapcsolati problémák


“Merj szeretni. A szüntelen önvédelmet fel kell adni. Le kell vetni a páncélodat, és a mi alatta van, mindent- egészen a bőrödig. Aki szeret, bizonyos értelemben védtelenné válik. Ezért nem merünk szeretni. Félünk, hogy kiszolgáltatjuk magunkat, hogy visszaélnek velünk. Vissza is élnek. Nem egyszer. Százszor. És mégis: nyitni kell. Nyitni azonban csak erős ember képes! Akinek nincs félnivalója. Szeretni bárkit csak erőből lehet, sohasem gyengeségből. Szeretni csakis az erős ember tud.”
(Müller Péter)

Amikor belép életünkbe egy új kapcsolat, akkor egy igazán örömteli időszak kezdődik el az életünkben, és azt kívánjuk, bárcsak örökké tartana ez az állapot.

Ezt az időszakot mézesheteknek hívjuk. Általában egy idő után a lángolás helyét átveszi egy fajta megnyugvás, mélyebb szeretet és kölcsönös megértés.

De sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy a feszített munka, a szürke hétköznapok, a kommunikáció hiánya,a féltékenység vagy a nem megfelelő önértékelés egy kapcsolat megromlásához vezethet. Ilyenkor egyre sűrűbben fordulhatnak elő kisebb viták, konfliktusok, veszekedések. Ha a felgyülemlett feszültség nincs feloldva, az egyre jobban elmérgesedhet, és az egykori szerelmesek kölcsönös sebeket ejtenek egymás lelkében, érzéseiben, és a konfliktus szélsőséges esetben fizikai bántalmazáshoz vezethet.

Ezt nem szabad megvárni – kérjünk segítséget. Egy felmérés szerint – ilyen esetekben – az időben terapeutához forduló pároknál általában rendbe jön a kapcsolat. Ebben szívesen segítek mediátorként a párok közötti kommunikáció elősegítésében, javaslatokkal, ás a saját személyes gondolatok és tapasztalatok átadásával. Ha egy kapcsolat menthetetlenné válik, mindkét vagy az egyik személy teljes elhidegülése miatt, akkor segítséget nyújtok a békés különválásban.

Kapcsolódó cikkek:

Szeretet, szerelem és…

Empátia