Stressz kezelés


” Nem a probléma a lényeges, hanem az, hogy hogyan kezeled.”

Nem akad olyan ember akit ne érne stressz a mindennapokban, mert a stressz az élet velejárója. Dr. Selye János szavait idézve: ” A stressz az élet sava- borsa, nélküle csak vegetálnánk.” A stressz szó eredetileg az angol és latin nyelvben egy ige, melynek jelentése: bántani, megsérteni, szorítani.

Bármi az életben, ami alkalmazkodást igényel tőlünk – egy esemény, gondolat, érzés – stresszt okozhat, ha nem megfelelően kezeljük és a megoldás túl nagy igénybevételt jelent számunkra. Legáltalánosabb értelemben: magatartási választ igénylő helyzetek az ember és környezete közötti kapcsolatban. Olyan eseményekre utal, amelyek megítélésünk szerint veszélyeztetik a fizikai és szubjektív jólétünket, negatív hatásokkal vannak életünkre, illetve belső konfliktust teremtenek. Mennyire  befolyásolhatóak, bejósolhatóak a stresszkeltő események, mivel a befolyásolhatatlannak hitt történések nagyobb mértékű szorongást idéznek elő. Már maga a tudat, hogy befolyásolhatjuk a helyzetet, csökkenti a stressz szintjét, mértékét. Pl.: Egy kísérlet során, két csoportot hangos, kellemetlen zajhatásoknak tettek ki, de az egyik csoporttól elvették a lehetőséget, hogy befolyásolni tudják ezt a helyzetet. Ezért  ők kiszolgáltatottabbnak, tehetetlenebbnek érezték magukat, mint a másik csoport,  nagyobb stresszhatás érte őket.

A gyakori negatív stresszhatás károsan hat a testi – lelki jólétünkre, felborítja az egészséges állapotot, és különböző betegségek kialakulásához vezethet. Pl.: kialakul a magas vérnyomás, gyengül az immunrendszer, jelentkezhetnek emésztési problémák, daganatos elváltozások, esetleg depresszióhoz vezethet. A stressz folytonos jelenléte szélsőséges esetben teljes összeomlást idézhet elő.

Ezért fontos a tünetek jelentkezésekor szakemberhez fordulni. A leggyakoribb tünetek: állandó idegeskedés, türelmetlenség, ingerültség, remegés, fejfájás, izzadás, stb. Létezik számos jól bevált stresszkezelési technika, melyek elsajátításával és folyamatos végzésével jelentősen csökkenteni lehet illetve megszüntethető a negatív stressz.

A témához kapcsolódó cikkek:

Pszichoszomatikus jelzések…